Loading...
Taide 2017-05-18T22:14:00+00:00

Taide rikastuttaa elämää

Ympäristötaide kuuluu olennaisesti Leinelän yleisilmeeseen. Alueen taideteokset muodostavat kokonaisuuden, jonka teemana on elämän kiertokulku. Teema näkyy paitsi alueelle tulevissa tilataideteoksissa, myös rakennusten kaartelevassa muotokielessä ja alueen kaduissa. Alueen taideteokset suunnitelee noin kymmenen taiteilijan joukko. Taiteen yleissuunnitelmasta vastaa kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko.

Alueella on Markku Pääkkösen taideportteja osana Asuntosäätiön rakennuttamia taloja eli osoitteissa Puunhaltijankuja 2 sekä Leinelänkaari 6/8. Taideportti on valmistunut myös VVO:n Puunhaltijankuja 1-3:n kohteeseen.  Koivukylänväylän liikenneympyrään on valmistunut Vesa-Pekka Rannikon teos ja Metsänhengen puiston läheisyyteen Hilda Kozárin tervantuoksuiset penkit. Denise Zieglerin salaperäiset kiviin kaivetut lasiteokset ovat kesän 2013 antia ja nyt ihmeteltävissä. Leinelässä taidetta voi ihastella yksin, yhdessä tai kävellä vain ohi.

Leinelän julkiset teokset kuuluvat Vantaan taidemuseon kokoelmiin. Asuintalojen teokset ovat asuntoyhtiöiden omaisuutta.

VESA-PEKKA RANNIKKO

– Teokset ottavat kantaa isompiin kysymyksiin: miten taide toimii häiritsijänä, kuinka teokset huomataan vain tuntoaistin avulla tai mikä on esimerkiksi teosten rakennusmateriaalien alkuperä.

Rannikko mainitsee yhtenä mielenkiintoisena esimerkkinä Tuula Närhisen toteuttaman valoprojisoinnin, jossa katulampun tilalla katupintoihin projisoituu varjokuva. Toinen hyvä esimerkki Leinelän taiteesta on Rannikon mukaan Hilda Kozárin suunnittelema penkkisarja, joka sopii myös näkövammaisille.

– Kozári on luonut hajuteokseen tervan-tuoksuisen tunnelman samaan aikaan, kun selkänojasta löytyy viestejä pistekirjoituksena.

Rannikon ehdoton suosikki on kuitenkin Otto Karvosen oivaltava teos. – Karvonen on rakentanut luontopolun ympäristöön, jossa kyltit ja taulut kertovat luonto-polun rakennusmateriaalien alkuperän. Teos esittelee esimerkiksi kivilajin, jonka alkuperä voi olla yhtä hyvin Kiinasta kuin Keravalta.

– Leinelän ympäristössä taide toimii stimulanttina, joka inspiroi ajattelemaan asioita uudella tavalla. Taiteen tehtävä ei ole antaa valmiita vastauksia, niitä ei ole. On vain kysymyksiä. Mielestäni on kiinnostavaa herättää taiteen avulla kysymyksiä siitä, pitääkö kaikkea ottaa vastaan ajattelematta, sanoo Rannikko.

Leinelän taide-esite